KALEIENKalkverf: Traditioneel is altijd beter.

schilder-kleuradvies5 Garagedeur herlakken kaleien schilder oudenaarde

KALEIEN EN DE VOORDELEN ERVAN

Kaleien kent zijn oorsprong reeds eeuwen geleden bij eenvoudige boeren, die hun hoeve jaarlijks van een kalklaag, ook wel kalei, voorzagen om vocht en schimmels te vermijden. Het aanbrengen van die kalklaag wordt ‘kaleien’ genoemd. Deze techniek ontstond dus uit pure noodzaak, maar wordt vandaag vaak bewust gekozen omwille van zijn esthetische toepassing en duurzaamheid.

WANNEER KIEZEN VOOR KALEI?

Bij kaleien wordt eigenlijk een dunne kalklaag met een verfborstel op de muur aangebracht, met een weer- en regenbestendig resultaat tot gevolg. Ideaal voor renovaties, maar ook in nieuwbouw kan kalei een mooie uitstraling aan het gebouw geven.

Kaleien is een perfecte techniek om je bestaande woning of gebouw een volledig nieuwe look te geven en is vooral populair bij rustieke projecten, maar is ook mogelijk zonder vlekvorming en dan verkrijgt je een bijzonder mooi resultaat voor moderne, strakke gebouwen. Daarnaast wordt de iets grovere kalei met alle mogelijke kleurschakeringen voornamelijk gebruikt voor oudere hoeves en dergelijke.

IN WELKE KLEUREN KAN IK KALEIEN?

Gewone kalei heeft een beige, grijze kleur. Om dat te verkrijgen, is enkel kaleipoeder en water nodig. Uiteraard zijn er heel wat kleuren en schakeringen mogelijk. Door de juiste pigmenten zelf te mengen en af te wegen kunnen weij een groot gamma heel veel tinten creëren, en jouw persoonlijke structuur en kleur maken. Kalei is een zeer veelzijdig product.
Voor kalei zonder kleurschakeringen, die vooral bij modernere gebouwen wordt gebruikt, is de kleurkeuze vrijwel onbeperkt. Bovendien kan ook de gebruikte borsteltechniek sterk het uitzicht bepalen.

Net zoals de ondergrond voor gewone schilderwerken erg belangrijk is, is dat ook voor kaleien zo. Zorg ervoor dat er zich geen mos of ander groen meer op de muren bevindt en dat losse voegen hersteld zijn. Wanneer je wilt kaleien op bestaand verfwerk, is het belangrijk dat je eerst de loshangende delen goed verwijdert of probeert om de hele verflaag zo goed mogelijk te verwijderen. Ook na isolatie dient de ondergrond altijd te testen op vocht, want deze moet droog zijn voordat er kalei kan worden aangebracht door de schilder. Het wordt dan ook aanbevolen om voor geïsoleerde of reeds geschilderde muren deskundig advies te vragen aan een professional.

DE  KOSTPRIJS VAN KALEIEN?

De algemene prijs voor kaleiwerken varieert tussen 38 en 55 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de vereiste voorbereidingen en afwerking kan deze prijs hoger of lager zijn. Vergeleken met andere buitengevel producten is dit dus relatief goedkoop.

ENKELE VOORDELEN VAN KALEIEN

Behalve om esthetische redenen, is kaleien ook om een groot aantal diverse andere redenen een interessante techniek:
 • Geschikt voor binnen- en buitengebruik
 • Goede oplossing voor gezandstraalde gevels
 • Ideaal om spleten en scheuren bij de renovatie van muren te herstellen
 • Duurzaam: gaat 10 tot 15 jaar mee
 • Dampdoorlatend: hoe minder cement, hoe meer damp-open
 • Goede hechting
 • Verhoogde afwerkingsgraad van het gebouw
 • Stijlvolle uitstraling
 • Duurzaam en ecologisch product


Wil jij jouw muren laten kaleien? Neem vandaag nog contact
 op met ons. We helpen je zo meteen verder.

  schilderwerken BUYSE PAINTINGS LOGO schilderwerken oudenaarde