SPECIALISATIE IS DE TOEKOMST

schilder kleuradvies BUYSE PAINTINGS houtwerk kaleien schilder oudenaarde deinze merelbeke kleur kleuren

Mede door het feit dat Danny en Tineke Buyse al de zevende generatie zijn die Buyse Paintings voortzet, hebben ze allebei een klare kijk op de schilder- en decoratiesector. ‘Het onderwijs is niet in staat om direct inzetbare werknemers af te leveren’, ‘Goedkope alternatieven maken de sector kapot’ en ‘Specialisatie is het antwoord’ zijn maar enkele van de stellingen.

GEEN SHOWROOM MEER

Danny en Tineke Buyse startten hun schilders- en decoratiebedrijf in 2006. Buyse Paintings Bvba is gespecialiseerd in alle binnen- en buitenschilderwerken, het plaatsen van papier- en vliesbehang en het schilderen of spuiten van meubelen, het plaatsen van sierlijsten en het herstellen en namaken van oude moulures. “We werken samen met binnenhuisarchitect Koen Eeckhout, die exclusieve ambachtelijke behangsoorten en merken gebruikt in zijn realisaties”, vertelt Danny Buyse. “Daardoor komen heel wat klanten bij ons terecht. Zo kunnen we ons alvast in het behangpapiersegment enigszins onderscheiden van de traditionele schilder.Daarnaast kunnen we ook probleemloos kalk- en kaleiwerken uitvoeren. Ook Marokkaans stucwerk, type tadelakt, een waterdicht glanspleister op basis van natuurlijke, licht hydraulische kalk behoort tot de mogelijkheden. Vanzelfsprekend voeren we ook het gewone traditionele schilderwerk uit. Een showroom hebben we niet meer. We hebben er wel drie jaar eentje gehad, vooral om onze naamsbekendheid te vestigen. Maar uiteindelijk deden we daar geen rechtstreekse verkoop, waardoor zo’n showroom eigenlijk een dure aangelegenheid was. Voor behang werken we samen met een partner die wel over een showroom beschikt. En als het om verf of kleur gaat, zetten we stalen op panelen.”

ROOTS TOT IN 1835

In 2006 nam Danny Buyse de activiteiten over van zijn vader en oom. “De eerste roots van deze onderneming zijn terug te vinden in 1835″, aldus Danny Buyse. “We zijn hier dus wel al even bezig. Het bedrijfje ging steeds over van vader op zoon en groeide uit tot de onderneming die we tegenwoordig zijn. Ik maak zelf deel uit van de zevende generatie.

Toen ik de firma van mijn vader overnam, waren er vier werknemers in dienst. Vandaag zijn we met twaalf en hebben we vijf bestelwagens op de baan. We werken vooral voor de particuliere markt. Occasioneel komt daar wel eens een kantoorgebouw, een inkomhal van een bedrijf of iets dergelijks bij, maar dat zijn eerder uitzonderingen. Ongeveer 90% van onze activiteiten voeren we uit voor particulieren. De industriële sector zit niet in onze klantenportefeuille.”

ACTIERADIUS VAN 30 KILOMETER

Specifiek aan Buyse Paintings is het concreet inspelen op de vraag van de klant. “Het begint met goed te luisteren naar wat je klant echt wil. Vervolgens kijken we in ons eigen gamma om na te gaan of we aan die vraag tegemoet kunnen komen. Is dat niet meteen het geval, dan gaan we zelf op zoek. Ook op die manier willen we ons differentiëren van de traditionele schilder. We doen dan ook veel meer dan een eenvoudig behangpapiertje aanbrengen. Ongeveer 80% van onze werkzaamheden voeren we uit in en rond de streek van Oudenaarde. Ik schat dat onze actieradius zo’n 30 kilometer bedraagt. Vroeger hadden we ook werven in Antwerpen, Brussel of aan de kust, maar het is veel gemakkelijker werken in je eigen buurt. Ook voor mijn werknemers, die allemaal uit deze streek komen, is dichtbij kunnen werken een onmiskenbare troef. Niemand staat graag in de file of is graag lang onderweg.”

CONSTANT OP DE UITKIJK

De schilderssector staat niet stil. Oude technieken die gebruikmaken van leem en kalk, worden steeds vaker opnieuw toegepast. Voor een schildersbedrijf is het dan ook niet evident om steevast mee te zijn met de allernieuwste trends en bijbehorende technieken. “Een belangrijke bron van informatie op dat vlak zijn uiteraard de producenten en leveranciers. Met Buyse Paintings proberen we echter nog een stapje verder te gaan door constant zelf uit te kijken naar kleinere merken of fabrikanten die een meerwaarde aan ons gamma kunnen geven. Het is vooral bij die kleinere ambachtelijke producenten dat maatwerk nog steeds mogelijk en betaalbaar is. En aangezien we in een sector actief zijn die het per definitie moet hebben van zijn maatwerk, is dat een belangrijke troef. Daarnaast deinzen we er ook niet voor terug om in overleg met een leverancier met bepaalde van zijn producten te experimenteren om ze te verbeteren.”

VAN VIER NAAR TWAALF WERKNEMERS

Toen Danny en Tineke Buyse de onderneming in 2006 overnamen, waren er vier werknemers. Sindsdien kwam er elk jaar een werknemer bij, waardoor het totale aantal vandaag op twaalf ligt. “Voorlopig is dat voldoende. Er is genoeg werk om de diverse ploegen aan de slag te houden en ik denk niet dat een gevoelige uitbreiding er in de nabije toekomst zit aan te komen. Maar dat kan uiteraard allemaal snel veranderen. Elk van mijn werknemers beschikt over zijn eigen specialiteit. De ene is beter in behangen, de andere dan weer in ceruseren, nog een andere in kaleiwerk enz. Uiteraard moet iedereen over de basistechnieken beschikken, maar gespecialiseerd personeel is altijd handig.”

Jouw advies op maat?

KLIK HIER!
Schildersbedrijf BUYSE PAINTINGS houtwerk kaleien schilder oudenaarde deinze merelbeke kleur kleuren

MEER DAN KLEUR