IN DETAIL - EEN MODERN KLEURENPALET

Deze villa  in de regio Oudenaarde lijkt op het eerste zicht een strak wit gebouw,
maar binnenin wordt je als bezoeker verrast door een oase van kleuren.

Kenmerkend is dat hier een zekere felheid werd gebruikt,  een eigenschap die het karakter van niet alleen een woning, maar ook een persoonlijkheid kan benadrukken.
Deze klant wou een eigen touch, een karakterisering die  hier zeker geslaagd is.
Buyse voerde deze schilderwerken voor interieur en exterieur uit in samenwerken met architect Tom Mahieu.

Lood is ondertussen al lang verdwenen uit de verfrekken door de vele schadelijke gevolgen die dergelijke producten hebben op de gezondheid, bijvoorbeeld saturnisme- of loodvergiftiging genoemd.

Waar men niet bij stilstaat is, hoelang loodverven onze huizen hebben vervuild..
Dit is een belangrijk punt, want men spreekt hier over generaties.

Uiteindelijk werden dergelijke verven dan grotendeels vervangen door latex- en acrylverven.
Toen dacht men dit de “holy grail” van verven te zijn.
Maar enkele tientallen jaren verder realiseren we wederom een nieuwe tekortkoming: De onontbeerlijke schade die dit teweeg brengt aan ons milieu. Verf is net zoals tandpasta: Was je een borstel uit onder de kraan, dan gaan al die microvezels rechtstreeks de natuur in.

Verder zijn er enkele ecologische verven die doorheen de evolutie van verf niet zijn ge-evolueert: bijvoorbeeld kalkverf. Kalkverf wordt reeds eeuwen volgens eenzelfde recept gemaakt en toegepast.

HOE KLEUR JOUW WONING PERSONALISEERT

 

Laten we even beginnen met wat kleur is.
Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de combinatie van verschillende golflengtes waaruit dat licht bestaat. Het menselijk oog neemt licht waar wanneer een elektromagnetische straling met een golflengte tussen 750 en 400 nanometer het oog bereikt. Deze samenstelling van golflengtes wordt het (licht)spectrum genoemd.

Kleur is als zo, eigenlijk, net zoals muziek, een combinatie van frequenties.
Vandaar dat net zoals in muziek, mensen een eigen, persoonlijke smaak hebben die wordt uitgedrukt in wat we individueel wel- en niet mooi, en aangenaam vinden.
Verder zijn er, net zoals bij muziek, eindeloze combinaties en ‘genres’ mogelijk.

TIJD IS EEN BEPALENDE FACTOR..

 

Het kleurenpalet gebruikt in deze woonst is een combinatie van gestaafd onderzoek, dat werd uitgemeten, getest en natuurlijk héél strak afgewerkt:
Om tot zijn recht te komen, heeft kleur een zekere diepte nodig. In de regels van schilderen wordt dit gecreëerd door gelaagdheid. Met andere woorden, door een kleur in dunne lagen zeer egaal over het te schilderen wand- of plafond-oppervlak verspreiden. Bij felle kleuren vormt dit een serieuze uitdaging, want ieder klein niet egaal onderdeeltje zal als een doorn in het oog steken.

Fotos exterieur – Yannick Milpas

Fotos interieur – Hanne Joosen

Over de ecologische aspecten van de gebruikte verven in dit project:

Vandaag bevatten de traditionele acryl-dispersies – zelfs  degene op waterbasis- nog steeds veel producten die enorm schadelijk zijn voor gezondheid en milieu.

Sinds 2007 zijn Europese normen van kracht om de schadelijke effecten ervan in te lijsten en zodoende aanzienlijk te beperken.
Sinds 2010 moeten de fabrikanten zich houden aan een gehalte van minder dan 30g VOC per liter.

Wat zijn VOC’s (Vluchtige organische verbindingen):
Deze bevinden zich voornamelijk in de lucht onder de vorm van dampen en/of gassen, die zijn samengesteld uit koolstof en andere giftige elementen zoals zwavel, waterstof, of bijvoorbeeld halogenen e.d.

Daarom biedt Team Buyse sinds kort een nieuw aanbod aan natuurlijke verven aan.
Los van de traditionele kalkverven heeft Team Buyse een product voor iedere praktische toepassing.

Meer informatie over Zero Impact renoveren?

ZERO-IMPACT
RENOVEREN?

JOUW VRIJBLIJVEND ADVIES/OFFERTE ►