GEVEL- OF DAK ONTMOSSEN?

Een gevel of dak ontmossen is voor diverse redenen zeer belangrijk:

Het voorkomen van lekkages aan het dak: 
Het vormen van barsten & haarscheurtjes ontstaan door langdurige aanwezigheid van mos en vuil. Deze verhogen de kans op een lekkage aan het dak.

Energieverbruik:
Een woning met veel mos is niet meer in optimale staat, hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat de dakisolatie aangetast wordt, met als gevolg energieverlies.

Het voorkomen van barsten en scheuren:
Door de begroeiing van een gevel of dak met mos wordt de wordt de ondergrond hiervan poreuzer. Bij vriestemperatuur zal vocht in dit mos uitzetten, waardoor er  barsten en scheurtjes in de dakbedekking en het gevelwerk kunnen ontstaan.

Het mos zal scheurtjes en hebben deze scheurtjes de optie om ongemerkt groter te worden, wat kan leiden tot waterinfiltratie. Wat op zich weer het begin is van een hele hoop andere problemen.

Verlengde levensduur: 
Een dak is onderhevig aan slijtage door hevige regen, temperatuurschommelingen, … Mos zorgt voor een versnelling van dat slijtageproces.

Esthetiek & uitstraling: Natuurlijk zijn dit de twee meest opvallende onderdelen van een huis: het dak en de gevel. Alvorens een woning te verkopen o.d. is het belangrijk dat deze er verzorgd uitzien. Zo laat je een positieve indruk na bij jezelf, bezoekers en eventuele kopers.

PRAKTISCH: HET DAK

 

Het dak ontmossen: Hoe?

Een plat dak is vanzelfsprekend het eenvoudigst  om te reinigen. Het kan vaak simpelweg met hoge druk gereinigd worden zonder stellingen o.d.

Bij een hellend dak is een stelling verreist die op het dak wordt aangebracht. Hierdoor kan er fijn gewerkt worden met de zekerheid dat alle algen en mos van het dak worden verwijderd.

De gevel ontmossen: Hoe?

Een gevel ontmossen kan met stoom, hogedruk of gewoon met de hand.

Loszittende onderdelen worden verwijderd van de gevel, door middel van voor-vernoemde gereedschappen. Hierna wordt er met de hand  een antimos product aangebracht. Let op, verschillende gevelstenen vergen verschillende producten. Meestel wordt eerst een test gedaan voor de zekerheid, bijvoorbeeld op 1 vierkante meter van de gevel. Laat deze test minstens 24uur uitdrogen alvorens het resultaat te bekijken.
Indien deze test oké blijkt, kan er van boven naar beneden toe anti-mos aangebracht worden op de gevel:
Een secuur werk dat tijd vergt, zeker om tot in alle kleine hoekjes en gaatjes te gaan met het antimos-product.